Pizzaovne
En Pizzaovn kan reelt bygges for meget små penge, og den er særdeles anvendelig til meget mere end kun pizzaer.
For godt 100 år siden hed den en bageovn. Den var noget større end dem vi typisk bygger i dag, og man fandt dem i langt de fleste huse på landet. Bor du i et ældre hus og har en skorsten der er væsentlig bredere forneden end foroven, så har der ret sikkert stået en sådan ovntype bagved skorstenen.

De senere år har jeg bygget en del af disse ovne, både indendørs og udendørs.
Jeg har afprøvet forskellige byggemetoder og materialer, og fundet såvel fordele som ulemper, sådan at jeg i dag kan levere en ovn som passer bedst muligt til netop dit behov, og en anden som passer bedre til din nabos.

Da den i bund og grund er meget enkel, så ligner det et oplagt selvbyggerprojekt.
Mange ringer derfor til mig for "lige at få et par fif" og måske købe lidt materialer.
Derfor vil jeg her beskrive hvorfor det er et oplagt medbyggerprojekt, og ikke et selvbyggerprojekt.

Her er en af de sidste ovne jeg har være "conductør" på.
Bygget på 1 dag, og vi fik pizza samme aften (lidt sent:-)

En ovn som står ude i al slags vejr kræver lidt mere vedligeholdelse, end en der står indendøre.
Derfor er det vigtigt, at ejeren har førstehåndskendskab til de materialer der anvendes, og også måden den er bygget på.
Det får man selvfølgelig ved at være med til at bygge den selv.

Forskellige materialer og forskellige opbygninger giver forskellige fordele og ulemper.
Inden man går i gang skal man derfor kende til disse muligheder og hvad konsekvenser det giver, så man ender med en ovn man vil være glad for i mange år.
Eks: Man kan bygge en ovn, som er lynhurtig klar til brug (pizzaklar ca. 20min. fra optænding). Den er bare ikke ret god til alm., bagværk, og man vil uvægerligt få en stump keramik i maden fra tid til anden.
Man kan også vælge en ovn, som holder varmen længe efter ilden er gået ud, og derfor kan bruges til al slags madlavning, men så må man beregne en del mere tid fra optænding til pizzaklar. Vil man primært bare bage en enkelt pizza i ny og næ, vil en sådan kræve væsentlig mere brænde og derfor være uøkonomisk, da restvarmen oftest vil være spildt.

Oftest er et kompromis derfor den bedste løsning.
Nemlig en ovn, som har en forholdsvis tynd ildfast inderskal, som dels forhindrer keramik (nedbrudt lerskal) i at falde ned i maden, og også giver en tilpas eftervarme til at der kan bages et par brød når man er færdig med pizzaerne/pølserne/stegen i stegesoen, eller hvad man nu putter i den.
Det kræver "bare" noget specialværktøj og kendskab til brugen af det, at bygge sådan en og materialerne kan ikke købes i byggemarkedet.
Hvis resultatet skal se rimeligt pænt ud både indvendig og udvendig, så kræver det også lidt håndelag, hvilket de fleste dog kan tilegne sig på en enkelt dag.

Derfor tilbyder jeg et en-dagskursus hjemme hos dig, hvor vi sammen (gerne hele familien) bygger ovnen op, og tager den i brug om aftenen.
Jeg har alle materialer og alt værktøj med i bilen.
Reelt tager det mig godt 2 dage. ½dags forberedelse hjemmefra + 1 dag hos jer + ½dag til at køre hjem igen og pakke ud.
Eneste nødvendige forberedelse du skal foretage er, at bygge et solidt bord den kan stå på (120x120cm og højde 70cm).

Samlet pris kr. 9.995,- + frokost og pizza til aften og en kop kaffe at køre hjem på dagen efter. Alt incl.

For de penge får du så en ovn som er optimeret til det den skal bruges til, og som også er særdeles let at vedligeholde, eller ændre på hvis du skulle få lyst til det. Den kan reelt også flyttes, da alle materialer er genbrugelige.

Den er ikke optimeret efter nem fabriksfremstilling.
Den er heller ikke optimeret efter fragtmandens takster.
Den er heller ikke optimeret efter, at du igen og igen skal købe reservedele, eller efter få år smide den ud og købe en ny.

Den er med andre ord (min revisors) et håbløst forretningskoncept ;-)
Livet er dog for kort til at kede sig, og jeg har aldrig oplevet, at et sådan projekt ikke er rigtig sjovt.

På nogle af mine ovnsætter work-shops har vi bygget lidt forskellige udgaver som "nebengeshæft".
Dem kan du se på de film jeg optog til youtube her.
kig efter "work-shop France" og "work-shop Drejø"

Nærmere oplysninger tlf 23 23 93 39

tilbage til index