De senere år har jeg bygget en del af disse ovne, både indendørs
og udendørs.
Jeg har afprøvet forskellige byggemetoder og materialer, og
fundet såvel fordele som ulemper, sådan at jeg i dag kan levere
en ovn som passer bedst muligt til netop dit behov, og en anden som passer
bedre til din nabos.
Da den i bund og grund er meget enkel, så ligner det et oplagt
selvbyggerprojekt.
Mange ringer derfor til mig for "lige at få et par fif" og måske
købe lidt materialer.
Derfor vil jeg her beskrive hvorfor det er et oplagt medbyggerprojekt,
og ikke et selvbyggerprojekt.
Her er en af de sidste ovne jeg har være "conductør"
på.
Bygget på 1 dag, og vi fik pizza samme aften (lidt sent:-)
En ovn som står ude i al slags vejr kræver lidt mere vedligeholdelse,
end en der står indendøre.
Derfor er det vigtigt, at ejeren har førstehåndskendskab
til de materialer der anvendes, og også måden den er bygget
på.
Det får man selvfølgelig ved at være med til at
bygge den selv.
Forskellige materialer og forskellige opbygninger giver forskellige
fordele og ulemper.
Inden man går i gang skal man derfor kende til disse muligheder
og hvad konsekvenser det giver, så man ender med en ovn man vil være
glad for i mange år.
Eks: Man kan bygge en ovn, som er lynhurtig klar til brug (pizzaklar
ca. 20min. fra optænding). Den er bare ikke ret god til alm., bagværk,
og man vil uvægerligt få en stump keramik i maden fra tid til
anden.
Man kan også vælge en ovn, som holder varmen længe
efter ilden er gået ud, og derfor kan bruges til al slags madlavning,
men så må man beregne en del mere tid fra optænding til
pizzaklar. Vil man primært bare bage en enkelt pizza i ny og næ,
vil en sådan kræve væsentlig mere brænde og derfor
være uøkonomisk, da restvarmen oftest vil være spildt.
Oftest er et kompromis derfor den bedste løsning.
Nemlig en ovn, som har en forholdsvis tynd ildfast inderskal, som dels
forhindrer keramik (nedbrudt lerskal) i at falde ned i maden, og også
giver en tilpas eftervarme til at der kan bages et par brød når
man er færdig med pizzaerne/pølserne/stegen i stegesoen, eller
hvad man nu putter i den.
Det kræver "bare" noget specialværktøj og kendskab
til brugen af det, at bygge sådan en og materialerne kan ikke købes
i byggemarkedet.
Hvis resultatet skal se rimeligt pænt ud både indvendig
og udvendig, så kræver det også lidt håndelag,
hvilket de fleste dog kan tilegne sig på en enkelt dag.
Derfor tilbyder jeg et en-dagskursus hjemme hos dig,
hvor vi sammen (gerne hele familien) bygger ovnen op, og tager den i brug
om aftenen.
Jeg har alle materialer og alt værktøj med i bilen.
Reelt tager det mig godt 2 dage. ½dags forberedelse hjemmefra
+ 1 dag hos jer + ½dag til at køre hjem igen og pakke ud.
Eneste nødvendige forberedelse du skal foretage er, at bygge
et solidt bord den kan stå på (120x120cm og højde 70cm).
Samlet pris kr. 9.995,- + frokost og pizza til aften og en kop kaffe at køre hjem på dagen efter. Alt incl.
For de penge får du så en ovn som er optimeret til det den skal bruges til, og som også er særdeles let at vedligeholde, eller ændre på hvis du skulle få lyst til det. Den kan reelt også flyttes, da alle materialer er genbrugelige.
Den er ikke optimeret efter nem fabriksfremstilling.
Den er heller ikke optimeret efter fragtmandens takster.
Den er heller ikke optimeret efter, at du igen og igen skal købe
reservedele, eller efter få år smide den ud og købe
en ny.
Den er med andre ord (min revisors) et håbløst forretningskoncept
;-)
Livet er dog for kort til at kede sig, og jeg har aldrig oplevet, at
et sådan projekt ikke er rigtig sjovt.
På nogle af mine ovnsætter work-shops har vi bygget lidt
forskellige udgaver som "nebengeshæft".
Dem
kan du se på de film jeg optog til youtube her.
kig efter "work-shop France" og "work-shop Drejø"
Nærmere oplysninger tlf 23 23 93 39