Lidt pral –
Lars Helbro d.25-07-2006

Det har meget længe stået klart for mig, at de ovne jeg og min makker bygger, er i absolut topklasse i Danmark.
Det er i år 10 år siden jeg fik afprøvet mine ovne af Dansk Teknologisk Institut med overordentlige gode resultater, og ingen andre har siden turde tage ”konkurrencen” op.

For nylig fik jeg en henvendelse fra en Russisk ovnsætter, Igor Kuznetsov, som inviterede mig og andre til Rusland med hvad de kaldte en ”Stove testing proposal”. Hvad det helt præcist gik ud på, var ikke lige til at gennemskue, så derfor skrev jeg tilbage med en række spørgsmål.
Jeg spurgte bl.a. om det var rigtigt forstået, at de underviste internationalt i noget som der endnu ikke forelå nogen dokumentation på.

Svaret jeg fik er gengivet nedenfor.
Som det fremgår, har de for nyligt fået testet en ovn hos MHA (The Masonry Heater Assosiation of Nort America).
En meget seriøs, men dog ikke uvildig institution som DTI.
Resultaterne ligger tilsyneladende meget tæt op ad de resultater jeg selv fik konstateret for 10 år siden på mine ovne, og et godt stykke over den såkaldt Finske masseovn, som især er udbredt i Finland, Nordamerika og som også bygges af langt de fleste ovnsættere i Danmark, og som også har dannet basis for min version.
(I bogen ”Finnish Fireplaces”, kan man dog læse, at Finnerne målte 72 – 82% virkningsgrad, hvilket er lidt over dét russeren nævner, men dog et stykke fra de 87,3% jeg selv fik konstateret).

Da Igor Kuznetsov ikke er en Hr. Hvem som helst, men særdeles anerkendt både i Rusland og i Nordamerika, kan jeg kun udlede, at det som jeg og min makker går og laver, er i topklasse på verdensplan.
Jeg vil dog ikke, som Russeren skriver nedenfor, påstå, at der ikke findes lignende ovne i verden. Dér var han jo lidt for hurtig, og jeg vil ikke gentage den fejl.

Siden jeg for 10 år siden åbenbart fik konstateret en verdensrekord uden at være klar over det, er verden jo ikke gået i stå. Heller ikke i vores lille firma. Min makker Frank Rødgård er kommet til, og med gensidig inspiration har vi for et par år siden udviklet en ny lille ovntype – ”Gymse” -, som ser ud til at sprænge flere hidtil fastlåste grænser for, hvad også jeg har anset for muligt.
Vi har endnu ikke uvildige afprøvninger på den, men det er klart, at dèt, at vi nu må se os (næsten) indhentet af Russerne i et forspring vi ikke viste vi havde – dét er et vældigt godt incitament til at bruge lidt penge på at se, om vi kan holde forspringet.

Herunder et af brevene fra Mr. Igor Kuznetsov, oversat af hans marketingschef Alexei Bobkov
Kuznetsovs homepage: www.stove.ru er i øvrigt interessant at besøge.
 
Dear Mr. Lars!
It is impossible to speak, that the theory is not proved, and that our activity is just guesses. There are practical results of creation of hundreds various designs of furnaces, to create which in other system it is impossible. Analogues such furnaces in the world are not present.
Thousand furnaces of various functional purpose are constructed worldwide and have excellent responses . Norbert Senf, Jerry Frisch - President MHA, Alex Chernov http://www.stovemaster.com/html_en/home.html carried out tests of two ordinary multipurpose furnaces http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac06c.htm, constructed Alex Chernov http://mha-net.org/docs/v8n2/docs/Workshop0509.htm, but results have not published yet.
Representative in Canada Alex Chernov alex_stovemaster@yahoo.ca, participating in tests, phoned that efficiency of these furnaces by results of test very high.
The first furnace of 87 %, the second 85 %. For the comparison, the certificated furnaces of a contraflows builded in Northern America, have efficiency of 70 %.
You can discuss with specified people by phone and to know their opinion about work of furnaces. Certainly our furnaces are required to be lead up during laboratory researches, that we try to organize.
Best regards,
Alexey Bobkov on behalf of  Igor Kuznetsov

Tilbage til Index