Stenkomfurer

Et komfur virker i princippet på samme måde som en stor ovn, men når jeg bygger et komfur må jeg vægte imellem 2 funktioner,- nemlig komfurets egenskaber som madlavningsredskab, og dets egenskaber som opvarmningskilde. Denne vægtning foretages individuelt fra sted til sted, og derfor er der stor forskel på komfurenes størrelse.
Det første komfur jeg byggede.
Det mindste.
Det mærkeligste.
bare et til.
Og så det hidtil største.
Dette komfur er i nogenlunde samme "vægtklasse", som de store ovne. Jeg har her lavet et lille forsøg, som går ud på, at man ved at betjene et  spjæld (knabben til venstre for ovnlågen), kan skifte imellem de 2 hovedfunktioner; hurtig madlavning, og effektiv varmekilde. Komfuret er ganske nyt, så vi må vente på køligere vejr inden vi rigtig ved om det lever op til forventningerne.
Et af de nyere, sammenbygget med en stor ovn, med indfyring fra stuen,
og adgang til bageovnen bekvemt fra køkkensiden.
Imellem komfuret og den store ovn, er der plads til brænde m.m.
Og endeligt det allernyeste.
Masser af afsætningsplads, indbygget "høkasse", "bænkevarmer" og god plads til brænde.

       Tilbage til store ovne            Tilbage til første side

Index