Stenkomfurer
Et komfur virker i princippet på samme
måde som en stor ovn, men når jeg bygger et komfur må
jeg vægte imellem 2 funktioner,- nemlig komfurets egenskaber som
madlavningsredskab, og dets egenskaber som opvarmningskilde. Denne vægtning
foretages individuelt fra sted til sted, og derfor er der stor forskel
på komfurenes størrelse.
Det første komfur jeg byggede.
Det mindste.
Det mærkeligste.
bare et til.
Og så det hidtil største.
Dette komfur er i nogenlunde samme "vægtklasse", som de store ovne.
Jeg har her lavet et lille forsøg, som går ud på, at
man ved at betjene et spjæld (knabben til venstre for ovnlågen),
kan skifte imellem de 2 hovedfunktioner; hurtig madlavning, og effektiv
varmekilde. Komfuret er ganske nyt, så vi må vente på
køligere vejr inden vi rigtig ved om det lever op til forventningerne.
Et af de nyere, sammenbygget med en stor ovn, med indfyring fra
stuen,
og adgang til bageovnen bekvemt fra køkkensiden.
Imellem komfuret og den store ovn, er der plads til brænde
m.m.
Og endeligt det allernyeste.
Masser af afsætningsplads, indbygget "høkasse", "bænkevarmer"
og god plads til brænde.
Tilbage
til store ovne
Tilbage til første side
Index