Er du kommet hertil via Dr.dk/Friland så har du sikkert læst en skrækkelig masse sludder !

Som du kan se på nærværende hjemmeside stenovne.dk så har jeg gjort meget ud af  at viderebringe den viden man kan have brug for, inden man investerer forholdsvis mange penge i sådan en ovn.
Jeg har også brugt både tid og penge på seriøs dokumentation.

Derfor ærgrer det mig, når jeg må konstatere, at en ellers rimeligt seriøs nyhedsformidler som Danmarks Radio, helt ukritisk formidler amatørsludder.
Glem alt hvad du måtte have læst på deres hjemmeside om "fakta" og "data" om masseovne. Der er så mange grove fejl, at det vil føre for vidt at komme ind på det hele her.

Fejlene skyldes næppe Danmarks Radios medarbejdere, men snarere de pågældene "ovnsættere" som har fortalt løs om deres filosofier og fantasier.
Udfra den navngivne ovnsætters egne skriverier på Dr.´s hjemmeside kan man meget nemt regne sig til, at hans ovne er dårligere end gennemsnittet af ganske almindelige jernovne. Han lover en virkningsgrad på 90%, men fortæller samtidig om røgtemperaturer som gør det umuligt at komme op på bare 70% !
Derudover fortælles det at ovnen, som vejer 4 tons, er kold efter bare 12-24 timer på trods af, at kernen er pakket ind i adskillige lag murværk og isolering (hvorfor overfladetemperaturen også er meget lav). Dette siger noget om, at det meste af varmen forsvinder ud i skorstenen i alle de timer der ikke er ild i den.
Der mangler tydeligvis et tætsluttende spjæld, og dermed er virkningsgraden nede på under 50% alene af den grund ! (Dette er også dokumenteret af DTI).

En af årsagerne til, at du er havnet her lige nu, er at man ikke bare fortæller noget sludder om en rigtig dårlig ovn. Man misbruger sørme også Teknologisk instituts målerapport på en helt anderledes ovntype, nemlig min. Det er ikke bare tarveligt - det er direkte ulovligt.

Jeg har særdeles meget sympati for grundtankerne i Friland.
Der skal være plads til at eksperimentere i dette land, og det gør jeg da også selv i stor stil, men der skal være åben ærlighed når man fortæller om sine eksperimenter. Fuldstændig som Sten Møller er det, når han på sin dejlige måde fortæller om såvel gode som dårlige erfaringer. Det er jo netop det vi andre lærer noget af.

Det er ikke Friland jeg anklager her.
Det er i og for sig heller ikke Danmarks Radio for andet, end at de godt kunne stramme lidt op på kvalitetskontrollen når de formidler "fakta".
En stor del af mine kolleger/konkurrenter er derimod på "anklagebænken".
Når de vedblivende, og imod bedre videne, eller i hvert fald en mangeårig mulighed for at vide bedre, udtaler sig skråsikkert om noget de hverken kan dokumentere eller bare argumentere seriøst for.
Jeg har, måske alt for længe, holdt lidt lav profil i forhold til offentligheden omkring alt det dårlige amatørarbejde jeg har kendskab til inden for min egen branche.
Det er slut nu ! Det har bredt sig for meget, og branchen har i den grad brug for seriøst arbejde og dokumentation netop nu.

Som du kan læse andetsteds her på sitet, så betyder det nye bygningsreglement bl.a. at der skal dokumentation på ovnene, hvis ikke bygherre skal "straffes" med krav om yderligere isolering og lignende ekstraomkostninger. Penge som rettelig burde tilskrives omkostningerne ved at få ovn. Det kan blive nogle meget dyre ovne !
Jeg har netop afsluttet mange ugers arbejde, med at få Statens Byggeforsknings Institut til at anerkende en metode, hvorved man kan vælge en Stenovne/masseovn i et nybyggeri uden at blive "straffet" beregningsmæssigt. Dette har jeg selvfølgelig gjort for at hjælpe mig selv, mine kunder og mine kolleger.
Arbejdet har været vanskeliggjort netop af mængden af alle de ukorrekte oplysninger der findes alle vegne, og som også har påvirket SBI. Derfor vil jeg nu gøre mit til, at vi får ryddet op indenfor egne rækker og kommer udokumenteret sludder til livs, især når det forefindes i "det offentlige rum".

Tilbage til forsiden/index